piątek, 29 stycznia 2010

SERNIKOWO

Na Dzień Babci w przedszkolu Matylda razem z mamą piekła ciasto i wybór padł na sernik. Ku wielkiemu mamy zdziwieniu sernik okazał się wielkim przedszkolnym hitem i wszyscy prosili o przepis, pani Ania, pani Basia, pani Ela ... a więc przepis poniżej podaję, może go jeszcze kiedyś z Matylką upieczemy to i fotkę dołączymy :)

PRZEPIS NA SERNIK


Spód sernika:
3 żółtka ( białka możemy dodać do masy serowej)
1,5 szkl mąki krupczatki
0,5 szkl masła
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko razem wygnieść, włożyć na pół godziny do lodówki a nastepnie wyłożyć na blachę

Masa serowa wariant I :

1 kg serka DELFIKO śmietankowego
¾ kostki masła
1,5 szkl cukru
5 jajek
cukier waniliowy
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
Budyń śmietankowy
Można również dodać olejek śmietankowy, waniliowy lub migdałowy i płatki migdałowe

Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na pulchną masę. Stopniowo dodawawać serek i masło ( dobrze aby było miękkie ). Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, budyń i opcjonalne dodatki ( olejek, płatki migdałowe ... ). Na koniec do masy dodać ubitą pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Taką masę wylewamy na wyłożoną ciastem kruchym blaszkę i pieczemy około godz w 190 stopniach.

Masa serowa wariant II:

1,5 kg serka DELFIKO śmietankowego
1,5 szklanki cukru
0,5 litra śmietany kremówki 
8 jajek
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, później dodać stopniowo serek, następnie budyń, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ubitą na sztywno śmietanę kremówkę oraz białka również ubite na sztywno mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać troszeczkę soku z cytryny. Tak wymieszaną masę wylać na blaszkę. Piec 1,5 godz w temperaturze 170 stopni. Ważne aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.

SMACZNEGO :) :) :)

Brak komentarzy: